Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

STOIXIMA VALUE BET



Τι είναι το value bet στο στοίχημα
Είναι ένα στοίχημα το οποίο έχει αξία. Value ίσον αξία. Και με τον όρο αξία στο στοίχημα εννοούμε ένα στοίχημα που θα επαληθευτεί συχνότερα από ό,τι δηλώνει η απόδοσή του.

Μ’ έχασες; Πάμε από την αρχή.

Ρίψη νομίσματος. Κορώνα γράμματα. 50-50 πιθανότητες στις ιδανικές συνθήκες, στο τέλειο νόμισμα. Σου προσφέρω στοίχημα με απόδοση 2.00. Μετά από 1.000 ρίψεις ποιος θα κερδίσει;

Κανείς, γιατί 500 ρίψεις θα κερδίσεις, 500 θα κερδίσω (στο περίπου, αλλά δεν είναι της ώρας).

Σου προσφέρω το ίδιο στοίχημα σε απόδοση 2.50. Ποιος θα κερδίσει τώρα;

Εσύ. 500 ρίψεις θα κερδίσεις από 1,50 μονάδα, 500 ρίψεις θα χάσεις από 1. Σύνολο 250 μονάδες κέρδος. Καλοφάγωτα.

Αυτή η απόδοση στο 2.50 όταν η πραγματική πιθανότητα είναι 50% έχει αξία. Έχει value. Άρα στοιχημάτισες με αξία. Έβαλες στοίχημα με value. Τι έκανες; Έκανες value betting.

Τόσο απλά.

Δυστυχώς τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά στο στοίχημα όσο στο να ρίξουμε ένα νόμισμα. Και συγκεκριμένα στον υπολογισμό της πραγματικής πιθανότητας.


Value bet ίσον λάθος αποδόσεις

value-bet-απόδοση-στοίχημαΤώρα που διάβασες και για τις πραγματικές πιθανότητες και γνωρίζεις τι πάει να πει value bet, ας προχωρήσω στο θέμα των λανθασμένων αποδόσεων. Που δεν είναι λάθος, απλά η αγορά του στοιχήματος είναι μη efficient.

Ας το εξηγήσω αυτό.

Έχεις προσέξει ότι οι αποδόσεις μεταβάλλονται κατά τη διάρκεια της μέρας. Σε άλλη εταιρία λιγότερο, σε άλλη περισσότερο. Κάποιες μάλιστα διακόπτουν να δέχονται στοιχήματα σε συγκεκριμένους αγώνες, όταν αδυνατούν να ελέγξουν τον όγκο των στοιχημάτων που δέχεται κάποιο σημείο.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί οι μεταβολές των αποδόσεων είναι τόσο σημαντικές που έχουν γίνει της μόδας τελευταία;



Επειδή η αγορά οδηγεί τις αποδόσεις στην πραγματική τους απόδοση.
Ποια αγορά;

Εγώ κι εσύ! Όλοι αυτοί που στοιχηματίζουν παγκοσμίως. Στο παράδειγμα με το νόμισμα που σου προσέφερα 2.50 απόδοση, εάν το μάθει ένας φίλος σου, θα τρέξει να ποντάρει κι εκείνος. Κι ένας άλλος φίλος του. Που θα μαζέψει τα λεφτά των άλλων φίλων του και θα τα στοιχηματίσει στο 2.50. Κορώνα ή γράμματα δεν έχει σημασία, όσο εγώ προσφέρω 2.50 φορές τα λεφτά σας σε ένα στοίχημα με αποδεδειγμένη πραγματική πιθανότητα 50%.

Πόση ώρα νομίζεις θα αντέξω να δέχομαι τα στοιχήματά σας; Ακόμα πιο σημαντικό, πόσα λεφτά έχω για να σας πληρώνω τα value bets σας;

Όταν θα αντιληφθώ το λάθος μου, το πάρτι τελείωσε. Πλέον προσφέρω απόδοση 1.90.

Κανείς; Την κάνουν όλοι με ελαφρά πηδηματάκια. Ψάχνουν να βρουν άλλο κορόιδο.

Όμως να, ανεβάζω ξανά την απόδοση στο 2.10. Έλα καλέ κύριε, 2.10. Πολλοί επιστρέφουν, αλλά κάποιοι αδιαφορούν πια για το 0.10 αντί του γενναιόδωρου 0.50 που χάριζα κυριολεκτικά! Συνεχίζουν να ποντάρουν στο 2.10 ανελέητα οι υπόλοιποι. Καλό θα τους κάνει. Είναι value bet.

Μάλλον κάτι λάθος κάνω πάλι το κορόιδο. Κατεβάζω την απόδοση στο 2.00.

Νηνεμία.

Έχασα τους φίλους μου. Έχασα κι εσένα.

Επιστρέψαμε στο στοίχημα που κανείς δεν κερδίζει. Και κάπου εκεί ισορροπεί η αγορά. Η αγορά του στοιχήματος. Οι παίκτες σαν εσένα κι εμένα. Η ευκαιρία τελείωσε. Το value bet στο στοίχημα της ρίψης του νομίσματος εξανεμίστηκε.

Εμπρός για νέες περιπέτειες.

Ας πάρουμε μια ανάσα. Σειρά έχουν οι μεταβολές των αποδόσεων στο στοίχημα ποδοσφαίρου ή άλλων αθλημάτων και γεγονότων. Ακόμα και των ειδικών στοιχημάτων.



Τάση των αλλαγών των αποδόσεων στο στοίχημα: Πού είναι το value bet;

Τάση. Δεν μιλάω για τα volts του ηλεκτρικού ρεύματος. Μιλάω για την πορεία των αποδόσεων, για το σημείο στο οποίο κατευθύνονται.

Υπάρχουν δύο είδη: η ανοδική και η καθοδική τάση.

Δες λίγο τη γραμμή τάσης. Ή διάβασε για αυτήν μετά. Δεν είναι τόσο σημαντική επί του παρόντος.

Η απόδοση ενός στοιχήματος θα ανεβαίνει ή θα πέφτει. Όχι, εάν ανεβοκατεβαίνει μεταξύ 1.90 και 2.00 δεν είναι τάση. Είναι ισορροπία. Είναι συσσώρευση. Είναι παλινδρόμηση. Δε μας απασχολεί (προς το παρόν).

Πάμε πίσω. Η απόδοση πέφτει. Πέφτει όπως έπεσε από το 2.50 στο 1.90 στην περίπτωση του νομίσματος. Είδες πώς και γιατί έπεσε.

Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και στο στοίχημα του Ολυμπιακού, της Arsenal, των New York Knicks, του Nadal, της Eurovision, των εκλογών.

Το χρήμα μιλάει. Άκουσέ το. Ή μήπως να πάμε κόντρα;



Ακολουθούμε την τάση ή πάμε αντίθετα για να βρούμε value bets στο στοίχημα;

Δεν υπάρχει σωστή απάντηση. Ας εξηγήσω γιατί.

Καταρχήν, εννοείται πως όταν κάποιες αποδόσεις πέφτουν, κάποιες άλλες ανεβαίνουν. Για παράδειγμα, δεν είναι δυνατόν να πέφτει η απόδοση της γηπεδούχου και της φιλοξενούμενης ομάδας ταυτόχρονα.

Εάν πιστεύεις ότι έχουν δίκιο που «ρίχνουν» την απόδοση, στοιχημάτισε μαζί τους. Όπως στο στοίχημα με το νόμισμα. Ήταν πασιφανές ότι η απόδοση προσφερόταν για value bet. Ήταν 50-50 να βγει κορώνα ή γράμματα. Η πτωτική τάση απλά επιβεβαίωσε την τάση του κόσμου να στοιχηματίσει σε μια απόδοση που ήταν αποδεδειγμένα λάθος.

Μόνο που στο ποδόσφαιρο, στο μπάσκετ, στο τένις και οπουδήποτε αλλού δεν μπορούμε να είμαστε 100% σίγουροι. Για αυτό υπάρχουν τα συστήματα στοιχήματος που προσπαθούν να εκτιμήσουν την πραγματική πιθανότητα των γεγονότων. Ξαφνικά καταλαβαίνεις γιατί έπρεπε να διαβάσεις το άρθρο για τις πραγματικές πιθανότητες. Γιατί το προσπέρασες; Περιμένω και πάλι…

Στα αθλήματα υπάρχουν πολλοί λόγοι που πέφτουν οι αποδόσεις. Προσωπικά δε με ενδιαφέρουν. Και νομίζω ότι δε θα σε ενδιαφέρουν κι εσένα. Αν δεν κάνω λάθος ψάχνεις να βρεις πώς θα κερδίσεις στο στοίχημα.

Κι έτσι λοιπόν η απόδοση πέφτει. Στο 1.90. Στο κορώνα γράμματα. Θα πόνταρες;

Όχι φυσικά. Θα στοιχημάτιζες κόντρα στην τάση γιατί το 1.90 ήταν λάθος… από την ανάποδη! Παρά το ότι η πτώση της απόδοσης ήταν εντυπωσιακή, το 1.90 σε πιθανότητα 50-50 δεν συμφέρει. Το καταλαβαίνεις, δε χρειάζεται να σε μπερδεύω με διαφορικές εξισώσεις και ολοκληρώματα. Βασικά ένας απλός πολλαπλασιασμός είναι, μην τρομάζεις. Αυτός:



Πιθανότητα * Απόδοση. Το γινόμενο πρέπει να είναι μεγαλύτερο της μονάδας για να υφίσταται value bet.
Άρα η αγορά (εγώ κι εσύ) εκμεταλλευτήκαμε μια απόδοση που προσέφερε value bet μέχρι ένα σημείο που πλέον όχι μόνο δεν ήταν value bet, αλλά ήταν και… non-value! Μακριά!

Στο τέλος όμως ο ηλίθιος (εγώ) που μοίραζε λεφτά στο 2.50, λογικεύθηκα και σταμάτησα στο 2.00. Κι εκεί θα μείνει η απόδοση. Δε θα κουνηθεί ούτε στη Δευτέρα Παρουσία! Άρα;

Τι άρα;

Άρα η αγορά (εγώ κι εσύ και οι άλλοι) οδήγησαν την απόδοση στην πραγματική πιθανότητα!
Τόσο απλά!

Ας το μπλέξω τώρα λίγο.



Οι αποδόσεις ένα λεπτό πριν την έναρξη του γεγονότος φανερώνουν την πραγματική πιθανότητα

Όπως η απόδοση έφτασε στο 2.00 στο στοίχημα με το νόμισμα, έτσι και στα αθλήματα η απόδοση κάπου θα ισορροπήσει τις περισσότερες φορές. Αφού ισορροπήσει και δεν μεταβληθεί καθόλου μέχρι το πρώτο σφύριγμα του διαιτητή, μήπως είναι το ίδιο με το νόμισμα;

ΝΑΙ, είναι!

Αν δεν ήταν, τότε θα έτρεχαν όλοι να εκμεταλλευτούν τη λάθος απόδοση! Όπως με το νόμισμα. Βέβαια πόσοι θα το καταλάβαιναν ότι είναι λάθος η απόδοση; Λίγοι αρκούν. Γιατί αυτοί οι λίγοι είναι έξυπνοι. Έχουν και χρήμα. Και έτσι στο στοίχημα μπαίνει το έξυπνο χρήμα.

Μα δεν είναι φανταστική η παγκόσμια αγορά του στοιχήματος;

Όλα είναι μια αλυσίδα. Η εταιρία σαν ηλίθια όπως εγώ βγάζει μια απόδοση για ένα στοίχημα. Αφού είναι κορόιδο σαν εμένα, προσφέρει λάθος αποδόσεις. Πώς το καταλαβαίνουμε; Γιατί η απόδοση πέφτει. Όμως σε κάποια στιγμή επικρατεί ησυχία.

Νηνεμία.

Και ξαφνικά βγαίνει ένας κουραμπιές και δηλώνει πως κάηκε στο χυλό και δε θα βγει απ’ το κουτί με τα γλυκά. Προφανώς αλλάζει η πραγματική πιθανότητα. Γρήγορα στον πατσά το έξυπνο χρήμα να προλάβει την απόδοση πριν αλλάξει.

Όποιος πρόλαβε, πρόλαβε. Ο ηλίθιος (εταιρία) έριξε κι άλλο την απόδοση. Μέχρι την επόμενη είδηση.

Στο φινάλε όμως του στοιχήματος πριν το live στοίχημα, δεν έχει άλλες ειδήσεις. Στερέψαμε. Οι κουραμπιέδες βγήκαν απ’ το κουτί. Οι ενδεκάδες ανακοινώθηκαν. Τα μπαλάκια μοιράστηκαν στα ball boys. Το παρκέ γυάλισε. Τα πρώτα exit polls βγαίνουν. Ό,τι ήταν να μάθουμε, το μάθαμε.

Ή μήπως όχι; Μήπως η αγορά δεν πρόλαβε να διορθώσει; Μήπως εξακολουθούσε να υπάρχει value πριν την έναρξη; Τροφή για σκέψη.



Άρα ποντάραμε σε value bet ή μοιράσαμε χρήμα πάλι;

Εσύ θα το κρίνεις. Δες που έκλεισαν οι αποδόσεις των στοιχημάτων όταν ξεκίνησαν τα παιχνίδια.

Είναι στο 2.00 και στοιχημάτισες στο 2.30; Value bet. Εύγε νέε μου.
Είναι στο 1.85 και στοιχημάτισες στο 1.95; Value bet. Πρόλαβες κάτι ψιλά.
Είναι στο 3.50 και στοιχημάτισες στο 3.50 γιατί ήταν «μεγάλη η απόδοση»; Τρίχες. Ευτυχώς το μη value bet δε θα σου στοιχίσει. Τυχερέ.
Είναι στο 2.50 και στοιχημάτισες στο 2.40; Έκανες την εταιρία πλουσιότερη. Λιγάκι. Άτυχος.
Είναι στο 1.50 και στοιχημάτισες στο «σίγουρο» 1.25; Θα σου στήσουν άγαλμα! Ευεργέτη!
Και τέλος…



Η γκανιότα στις αποδόσεις και η μηδενική γκανιότα της Betfair

Από δω το πήγα, από εκεί το έφερα, πάλι στο ανταλλακτήριο στοιχημάτων έφερα την κουβέντα. Ξέρεις γιατί;

Επειδή στο ανταλλακτήριο στοιχημάτων η γκανιότα ήταν και είναι σχεδόν μηδέν. Βλέπεις το «book» που γράφει σχεδόν 100%; Αυτό σημαίνει απόλυτη ισορροπία, χωρίς γκανιότα, προμήθειες κι αηδίες.

γκανιότα-betfair-book

ΑΥΤΗ είναι η πραγματική πιθανότητα όπως την ορίζει σε κάθε στιγμή η αγορά του στοιχήματος. Εγώ κι εσύ.



Γιατί όχι οι αποδόσεις των εταιριών στοιχήματος;

Μα εξαιτίας της γκανιότας. Θα πρέπει κάθε φορά να αναγάγουμε τις αποδόσεις στις αποδόσεις ενός bookmaker που δε θα είχε γκανιότα. Όπως με πληροφόρησε ο Στέφανος (τον θυμάσαι; Τον ανέφερα στη δεύτερη παράγραφο!) το Betbrain κάνει περίπου αυτή τη δουλειά. Παίρνει τις υψηλότερες αποδόσεις (νομίζω) αποδόσεις των εταιριών και τις αναγάγει σε αποδόσεις με μηδενική γκανιότα.

Οπότε εάν ζεις στη Σομαλία, στο Κονγκό ή στην Ελλάδα και δεν έχεις πρόσβαση στην Betfair, μπορείς να συμβουλεύεσαι το Betbrain ένα λεπτό πριν το εναρκτήριο λάκτισμα, προκειμένου να βλέπεις μόνος σου αν στοιχημάτισες σωστά. Αν έβαλες ένα value bet. Διαφορετικά το χρηματιστήριο του στοιχήματος είναι το πλέον αξιόπιστο στην παρουσίαση της πραγματικής προσφοράς και ζήτησης στοιχημάτων. Όπως και κάθε άλλο χρηματιστήριο του κόσμου.

Και ω, τι διαπιστώνεις;

Ότι οι αποδόσεις που βρίσκεις αλλού είναι σχεδόν ΠΑΝΤΑ χαμηλότερες από εκείνες που βρίσκεις στην Betfair (προ προμήθειας), χαμηλότερες από εκείνες που υπολογίζει το Betbrain!

Έκπληξη;

Καθόλου! Επιστρέφω στο παράδειγμα του νομίσματος.

Καμία εταιρία δε θα το προσέφερε στο 2.00. Επειδή δεν είναι ηλίθια, άσχετα αν τις χαρακτηρίσαμε έτσι νωρίτερα. Είναι επιχειρήσεις κολοσσοί που έχουν κάνει το homework τους. Ξέρουν πάνω κάτω πώς θα ποντάρουν οι παίκτες όπως είπε η Unibet. Κι επειδή κατ’ επέκταση ο τρόπος που θα στοιχηματίσουν οι παίκτες, μαρτυρά και την πραγματική πιθανότητα σύμφωνα με τα όσα είπαμε, στο τέλος θα προσφέρουν λίγο μικρότερη απόδοση. Τόση ώστε να βγάλουν κι αυτές το ψωμάκι τους.

Οι περισσότερες θα σου δώσουν το στοίχημα του νομίσματος στο 1.95. Οι καλύτερες θα στο δώσουν στο 1.98. Θα στα πάρουν πιο αργά. Οι χειρότερες θα στο δώσουν στο 1.91 ή και στο 1.89. Είναι οι άπληστες. Έχουν πολλά έξοδα και θέλουν να τους τα πληρώσεις.

Μην το κάνεις. Γίνε καλύτερος στο στοίχημα. Ψάξε για τις αποδόσεις που θα σε επιτρέψουν να βάλεις ένα value bet. Πολλά value bets. Μάζευε value. Μάζευε αξία με τα χρήματά σου και θα δεις τα χρήματά σου να αυξάνονται. Η αξία των value bets προστίθεται, είτε βάλεις 10 ευρώ, είτε 1.000. Αυτή η αξία του στοιχήματος είναι που θα σε κάνει να κερδίσεις στο στοίχημα. Δεν περιγράφω άλλο.

Πηγή : www.bet-on-arme.com

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΣΙΓΟΥΡΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ( SURE BETS)

Τα μυστικά για το σίγουρο στοίχημα Οι αποδόσεις σε ένα  live  στοίχημα  είναι λογικό να διαφέρουν από εταιρία σε εταιρία. Το  σίγουρο  στοίχημα  («sure bet», γνωστό και ως «arbitrage betting») δεν είναι άλλο από το να προσπαθούμε να βγάλουμε ένα σίγουρο κέρδος ποντάροντας σε διαφορετικές στοιχηματικές εταιρείες, εκμεταλλευόμενοι τις διαφορές στις αποδόσεις που δίνουν. Το arbitrage αποτελεί ένα χρηματοοικονομικό όρο που έχει απήχιση και στο  στοίχημα . Ο όρος σημαίνει το κέρδος χωρίς κίνδυνο (αντίθετο του trading), δηλαδή το κέρδος που μπορεί να αποκομήσει κανείς έχοντας ποντάρει για τον ίδιο αγώνα σε διαφορετικές εταιρίες στοιχημάτων. Οι διαφορές που προκύπτουν στις διαφορετικές εταιρίες είναι ωφέλιμες για τον παίκτη. Με τη μέθοδο αυτή και όντας γρήγορος στις επιλογές του και στα πονταρίσματά του μπορεί να βγάλει εύκολα και γρήγορα χρήματα με την προϋπόθεση ότι ποντάρει πολλά χρήματα. Παράδειγμα για τους νέους παίκτες: Έστω ότι οι αποδόσεις σε ένα over / under  στοίχημα

Προγνωστικά Στοιχήματος για Λόκερεν - Άντερλεχτ

Λόκερεν - Άντερλεχτ : οι γηπεδούχοι δεν θυμίζουν σε τίποτα την περσινή ομάδα όπου ναι μεν τερμάτισαν στη μέση της βαθμολογίας, είχαν όμως πολύ καλή απόδοση στα περισσότερα παιχνίδια και ειδικά εντός έδρας ήταν πολύ δυνατοί έχοντας μόλις 3 ήττες σε 15 ματς. Αντίθετα φέτος έχουν κατορθώσει να έχουν ήδη 5 εντός έδρας ήττες σε 8 αγώνες, δείγμα της πολύ κακής εικόνας που παρουσιάζουν. Μπορεί να έχουν καλύτερα αποτελέσματα εκτός, όμως δεν μπορούν να καυχιούνται για κάποια πολύ υψηλή απόδοση σε κάποια από αυτά τα παιχνίδια. Τώρα υποδέχονται την Άντερλεχτ, ένα από τα φαβορί για τον φετινό τίτλο και σίγουρα μια ενδεχόμενη ήττα φαντάζει αρκετά πιθανή.  Βέβαια οι φιλοξενούμενοι δεν μπορούμε να πούμε ότι έχουν κατορθώσει μέχρι στιγμής να έχουν σταθερή απόδοση στα παιχνίδια τους, όμως διαθέτουν ποιότητα που πολλές φορές έχουμε δει να την βγάζουν στο χορτάρι. Σε σύγκριση με τον σημερινό τους αντίπαλο είναι εμφανώς καλύτεροι και μένει να δούμε αν θα μπορέσουν να το επιβεβαιώσουν και μέσα στον

ΠΡΟΓΝΩΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΟΣ SUPER LEAGUE 07-03-15

Βέροια - Εργοτέλης : Η διακοπή συνήθως κόβει την φόρα των καλών και βοηθά τους μέτριους. Όμως, στην περίπτωση τους δεν ξέρω κατά πόσο μπορεί να συμβεί αυτό. Με τρεις απουσίες οι γηπεδούχοι και σημαντικότερη αυτή του Μπεν. Στον αντίποδα, ο Γιάννης Ματζουράκης αποτελεί παρελθόν και την θέση του έχει πάρει ο Γιάννης Ταουσιάνης. Όσο για το ρόστερ, πρέπει να πούμε πως υπάρχουν ήδη αρκετές απουσίες. Αστέρας Τρίπολης - Ατρόμητος : Ενδιαφέρον ματς ανάμεσα στους δυο... ''αντικαταστάτες'' βαθμολογικά και αγωνιστικά των Α.Ε.Κ. και Άρη τα τελευταία χρόνια, αν και φέτος ο Ατρόμητος έχει υποχωρήσει αρκετά και προσπαθεί να τερματίσει σχετικά ψηλά. Τρεις απουσίες ο γηπεδούχος και τέσσερις ο φιλοξενούμενος, σε ένα ματς που ρόλο θα παίξει και η απουσία του κόσμου. Πριν λίγες αγωνιστικές ο άσος για εμένα θα ήταν κατά 90% σίγουρος, όμως η αλλαγή προπονητή για την ομάδα του Περιστερίου αφήνει τα πάντα ανοιχτά... Πανθρακικός - Ολυμπιακός : Ως την τελευταία στιγμή θα κριθεί η διεξαγ